tisdag 28 februari 2012

att lämna plasma

Tidig morgon på Sahlgrenska för att lämna plasma innan arbetet. Hade gott om tid och kände mig både avslappnad och på gott humör. Gratis frukost och en god gärning, det kan knappast bli en bättre start på dagen.

Plasmagivning är lite mer ansträngande för  blodkärlen än vanlig blodgivning.  Dels tar det längre tid när blodet skall centrifugeras, sen skall röda,vita blodkroppar och trombocyter tillbaka in i blodomloppet igen. Normalt tar det ca 45 minuter mot en blodgivnings 10 minuter. Idag blev det ännu längre när första armens nål hamnat lite snett vilket inte gav fritt flöde. Gick därifrån lite snyggare än vanligt med dubbla bandage.



Hoppade över cykelpasset idag för att ge kroppen ett helt dygn på sig att återställa plasmabalansen. Det är en av de positiva sakerna med att ge plasma, man återfår snabbt en normal blodstatus, man förlorar inga blodkroppar, eller i alla fall mycket liten del som fastnar i centrifugen. Att man kan göra det oftare och därmed får koll på hur kroppen mår är inte dumt det heller. Idag var alla värden toppen, HB 153 är bra och där det brukar vara.

Det är inte svårt att lämna plasma, gratis fika får man på köpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar